Sen zvířat se splnil desítkám psů a koček

1Na 5.ročníku umísťovací výstavy Sen zvířat hledalo nový domov 116 psů a 229 koček ze 40 útulků z celé České republiky. Výstava byla velmi úspěšná, a to hlavně pro pejsky. Více než šedesát z nich si našlo na výstavě nového pána. Neumístění čtvernožci dostali jako cenu útěchy krmivo a mohou doufat, že si to přeci jen někdo z několika tisíců návštěvníků rozmyslí a přijede si pro ně do jejich snad přechodného bydliště v útulku. 

Novou rodinu získalo na výstavě také štěně ze psího útulku v Praze v Modřanech. Jeho kamarád čistokrevný americký kokršpaněl Brit takové štěstí neměl. „Na výstavě budil Brit velkou pozornost, je to klidný, vychovaný a pěkný pes. Jakmile se ale návštěvníci dozvěděli, že je mu už jedenáct let, zájem o něj opadl,“ vysvětluje Britův neúspěch ředitelka modřanského útulku Jaroslava Kladivová a potvrzuje zkušenost, že většina lidí si přeje fenku nebo pejska mladého. Při nákupu nebo osvojení tak často noví majitelé zapomínají myslet na to, zda budou moci pejska zvládat a pečovat o něj ještě za 10, 15 i více let. “Vysvětlit lidem citlivou formou, že štěně pro ně není vhodné, je velmi těžké, někdo se urazí a potom si dokonce stěžuje, že mu nechci psa dát. Dělám to však jen v zájmu zvířete.

Pokud předám psa třeba čtyřletého a za tři roky se mi potom vrátí, protože například osiřel, už jen těžko si najde nového majitele. Praví milovníci psů to ale hned chápou a vybírají si psa uvážlivě,“ uvedla Jaroslava Kladivová. Přestože umístila jen jednoho ze svých třech svěřenců, odjížděla z výstavy ředitelka Útulku Modřany spokojená. „Letos dostaly všechny útulky od sponzorů štědré dary a nechybělo ani tolik potřebné speciální krmivo pro štěňata. Pochválit musím moc také návštěvníky.

2Skoro všechny útulky vybíraly do kasiček příspěvky na svůj provoz. My jsme obdrželi něco málo přes 900 korun a viděla jsem, že i kasičky ostatních útulků nezůstaly prázdné, takže se to pěkně spravedlivě rozdělilo,“ myslí si ředitelka soukromého útulku, který se stará až o třicet psů a je zcela závislý právě na finančních darech veřejnosti. „Naštěstí máme vynikající podporu z okolí. Patronem našeho útulku je náměstek pražského primátora Pavel Klega a jeho žena Martina, kteří nám posílají tolik potřebné peníze, ale navíc vždy když potřebuji, ochotně přijedou a se vším mi pomohou. Minulý rok také udělali mezi sebou sbírku strážníci městské policie a koupili nám uhlí na výtop,“ pochvaluje si spolupráci Jaroslava Kladivová a zve všechny zájemce o čtyřnohého kamaráda do Útulku Modřany.

[Přeskočit navigaci]

Zasílání novinek

Krmivo Brit pes přítel člověka HST abrus

© Všechna práva vyhrazena Český kynologický svaz - sportovní kynologie

Tvorba webových stránek