Mladí kynologové úspěšně reprezentovali

Umístěním na prvních dvou příčkách Mistrovství mládeže ČR v kategorii IPO 2 si Eliška Susková z Jablonce nad Nisou a Andrea Čákorová z Prahy zajistily možnost účasti na Mistrovství mládeže ve Švýcarsku, které se konalo 22. října 2006. Cesta do 800 km vzdáleného místa konání – švýcarského Neunkirchu – proběhla hladce, a tak nás po 11 hodinách cestování přivítali pořadatelé mistrovství v klubovně místního kynologického klubu.

1


Během přátelského posezení u švýcarské speciality zvané raclette jsme se postupně dozvídali, jak bude samotné mistrovství probíhat. Zajímavým zjištěním byl fakt, že se kynologická mládež ve Švýcarsku sportovní kynologií podle ZŘ IPO prakticky nezabývá. Jejich mistrovství spočívá v kombinaci poslušnosti dle národní zkoušky „Begleithund 1“ s disciplínou canin-cros. Zde závodníci rozdělení podle věku do tří kategorií absolvují běh terénem na 3 až 5 km s různými překážkami. Později jsme měli možnost vidět 40 účastníků s nejrůznějšími plemeny a kříženci, jejichž vysportované postavy svědčily o poctivé fyzické přípravě.

Kategorie IPO 2 byla zřejmě do mistrovství zařazena vůbec poprvé o čemž svědčil nejmenší počet účastníků. Dalším překvapením bylo zjištění, že máme v sobotu k dispozici celé odpoledne nejen hřiště, ale i figuranta samotného mistrovství. Psi obou děvčat, tedy Gino z Třešňáku Elišky Suskové i Brony Ardipa Andrey  Čákorové, předvedli během tréninku pěkné výkony, na které neměla vliv dlouhá cesta ani noc strávená v těsných přepravních boxech.

osování probíhalo v sobotu večer ve sportovní hale za účasti pouhé poloviny závodníků. Ředitel soutěže pan Luginbühl postupně četl jména závodníků a přiděloval čísla tažená jeho asistentkou. Závodníci, kteří dorazili až na samotnou presentaci v neděli ráno tak již měli čísla vylosovaná. 

2

Celý závod probíhal jako jednodenní. Kategorie IPO 2 začínala v 7,30 stopami, dále navazovala poslušnost a obrana. Výkon na stopě NO Bronyho Ardipa s Andreou Čákorovou hodnotil rozhodčí Urs Meyer 70 body, kdy dvojice doplatila na chybné vypracování lomů. . Zato domácí favoritka Vanesa Meier s NO Eykem si za čistě vypracovanou stopu přinesla 95 bodů. Jen o jeden bod méně, tedy 94 si odnesl NO Gino z Třešňáku a na poslušnost tak nastupoval z druhého místa. Právě poslušnost za 87 bodů dostala dvojici Eliška Susková a Gino do vedení s náskokem  12 bodů na druhou Vanesu Meyer. Ta si díky nesplnění cviku odložení ve stoje a chybách při aportech odnesla jen 74 bodů. 

První příčku si Eliška a Gino pojistili ziskem 93 bodů na obraně. Obhájili tak známku VD, kterou získali již při domácím mistrovství. Andrea a Brony předvedli standardní poslušnost, hrubá chyba na aportu šplhem však znamenala ztrátu 15 bodů a celkových 75 bodů, zato zisk 84 bodů v obraně znamenal celkový bronz. Devítiletý Brony tak ukončil úspěšně svou sportovní kariéru a Andrea již doma připravuje mladého nadějného svěřence. 

 

  1. Susková Eliška     -   (ČR)  NO Gino z Třešňáku                (94+87+93)  274
  2. Meier Vanesa        -   (CH) NO Eyko von der Wolfsgrube   (95+74+90)  259
  3. Čákorová Andrea  -   (ČR) Brony Ardipa                            (70+75+84)  229

[Přeskočit navigaci]

Zasílání novinek

Krmivo Brit pes přítel člověka HST abrus

© Všechna práva vyhrazena Český kynologický svaz - sportovní kynologie

Tvorba webových stránek