Mládežnický tábor v Rakousku

20. SVO-jugendlager Og 123 Aurach 2007

1V pondělí 6. srpna ráno vyjela česká výprava mladých kynologů na tradiční týdenní tábor, který pořádá SVÖ ( rakouský klub NO) pro své mládežníky. Byl to již 20. ročník tentokrát konaný v areálu kynologického klubu v Aurachu. Každý rok ČKS vysílá naše nejlepší mládežníky, letos se jimi stali Romana Plívová s fenou BOM Iris z Labského přívozu, Tomáš Králík s fenou NO Renou z Daskonu a Jiří Petrus se psem BOM Bronem od Padající vody. Jsou to psovodi, kteří se kvalifikovali na letošní M ČR mládeže na předních místech.Tábora se účastnilo 47 dětí rozdílného věku( 6 – 18 let ) se psy různých plemen ( NO, BOM, RTW, Bordur kolie, Zlatý a Labradorský retrívr, Bernský salašnický pes a kříženci).

Na táboře nás čekal výcvik psů, který jsme museli přizpůsobit blížícímu se M ČR mládeže. Den nám začínal v 6 hodin ráno odjezdem na stopy. Tréninky poslušností a obran probíhali v odpoledních a večerních hodinách. A tak nám den vyplňovali výlety a koupání v nedalekých jezerech. Navštívili jsme horské městečko St. Wolfgang, kde jsme vystoupali na horu Schafeberg s krásným výhledem na okolní jezera. Dále jsme navštívili solné doly v Hallstattu. Jedno odpoledne jsme strávili v golfové škole a také si s rakouskými mládežníky zahráli fotbal. Dokonce naše výprava pro rakouské děti uvařila k jedné večeři bramboráky, které měly velký úspěch.V sobotu se uskutečnilo Mistrovství mládeže Rakouska, spojené s udělením titulů mistrů.

Rakouské děti nemusí podstupovat žádné kvalifikace, jen se do některé z kategorií přihlásí.2Romana nastoupila v kategorii IPO 1, stopy probíhaly na louce ve vyšší trávě. Iris šla již od začátku jistě s nízkým nosem. Rozhodčí jí mohl vytknout pouze malé zaváhání na konci prvního úseku a nepatrné změny tempa po lomech. Celkem si odnesli ze stopy 92 bodů. Poslušnost předvedla tato dvojice velice pěknou, živou a přesnou, pouze kontakt feny při přivolání způsobený velkou rychlostí a drobné překusy na aportech znamenaly bodovou ztrátu a odcházeli z poslušnosti s 92 boby. Obrana vynikala velice dobrou ovladatelností a přesností. Jen malá chyba při průzkumu terénu, kdy fena oběhla psovoda za zády a podle rozhodčího né příliš bojovný projev feny ve všech zákrocích znamenalo bodovou ztrátu. Celkem byla obrana ohodnocena 91 body. S celkovým počtem 275 bodů se stala Romana vítězkou této kategorie.
Tomáš startoval v kategorii IPO 2, kde stopy byly kladeny na louce v mírně vzrostlé trávě. Rena vypracovala stopu téměř bezchybně, pouze malé ověření na prvním lomu bylo jediné, co se jí dalo vytknout. A tak si ze stopy odnášeli krásných 97 bodů. Na poslušnosti chybělo Reně jen těsnější sledování psovoda ve skupince a více štěstí u vysílačky. Poslušnost byla ohodnocena 89 body. Obrana byla velice pěkná, jen se slabší intenzitou vyštěkávání, hodnocena 95 body. Celkově 281 bodů znamenalo první místo v kategorii IPO 2.

3Jirka startoval taktéž v kategorii IPO 2, na stopě již 10-ti letý Bron předvedl průměrnou práci. S malým ověřením na lomech a bez prvního předmětu si vysloužili 83 bodů. Poslušnost byla provedena bez jediného zaváhání, rozhodčím bylo vytknuto pouze pomalejší tempo psa. Poslušnost 91 bodů. Obrana byla razantní, ne vždy se zcela pevným zákusem, což se projevilo u přepadu při doprovodu. Celkově byla obrana ohodnocena 89 body. Celkovým součtem 263 bodů obsadili v této kategorii druhé místo.Chtěl bych naše děti pochválit za velmi pěkné předvedení psů a profesionální vystupování, které bylo výrazně lepší než u rakouských dětí, čímž si vysloužili obdiv u všech diváků. Tímto bych chtěl poděkovat našim mládežníkům za dobrou reprezentaci české kynologie a jsem rád, že jsem s nimi mohl strávit příjemný týden.

Jaroslav Vyhnal

[Přeskočit navigaci]

Zasílání novinek

Krmivo Brit pes přítel člověka HST abrus

© Všechna práva vyhrazena Český kynologický svaz - sportovní kynologie

Tvorba webových stránek