Mistrovství mládeže se po 40 letech vrací do Jablonce nad Nisou

Účastníky „Mistrovství mládeže České republiky s mezinárodní účastí“ koncem letošních prázdnin hostil Jablonec nad Nisou, město známé kromě výroby mincí a bižuterie také konáním vrcholových sportovních akcí. Letos byly kromě výkonů špičkových atletů a lyžařů na jablonecku k vidění i výborné výkony kynologického dorostu.

Vanessa Meier (NO Eyko Wolfsgrube) a Bastien Bognon (NO Saga du Boidamont) - zástupci ŠvýcarskaPořadatelé se tak pokusili navázat na  bohatou tradici v práci s mládeží, jejíž základ položil v šedesátých letech Ladislav Kovalčík. Vždyť už v roce 1954 proběhl první celostátní přebor mládeže (tehdy pionýrů) právě v Jablonci. Poslední záznam o konání mistrovství je z roku 1965. Jeho dokladem je i pohár pro vítěze, který byl vystaven v klubovně ZKO Lukášov.

V pátek 18. srpna  do kynologického areálu v Lukášově dorazilo devět účastníků kategorie dle národního zkušebního řádu ZVV 2 a jednadvacet dle mezinárodního ZŘ IPO 2. Zpestřením akce byla účast dvou závodníků ze Švýcarska, kteří sice nemuseli projít sítem kvalifikačních soutěží, ale jejich výkony z minulých MMČR je řadily mezi favority. Po sedmé hodině večer nastoupilo za zvuku pochodu gladiátorů ze slavné opery Aida všech 50 aktérů mistrovství – tedy včetně vedoucích družstev, rozhodčích, kladečů stop a figurantů – ke slavnostnímu zahájení.

V sobotu čekaly na kategorii IPO 2 pachové práce. Pro pořadatele nebylo jednoduché zajistit terény pro 20 psů tak, aby se při dodržení časových intervalů vše stihlo do tří hodin odpoledne. Proto byly vybrány terény vzdálené více jak 10 km, ale zato umožňující kladení stop bez zbytečného přejíždění.

Již při páteční prohlídce hodnotil rozhodčí pro stopy pan Jiří Vychodil travnaté terény jako ideální. Jeho odhad se odrazil i v počtu stop hodnocených přes 90 bodů. Nejvyšší počet bodů (99 b.) získal rotwailer Dasty Jakuba Fialy ze středočeského kraje. Vysoké hodnocení (98 b.) obdržela v kategorii ZVV 2 také fena Queen Malidaj Kristýny Pilařové z Aše a fena NO Bára Karolíny Kristové z Loun. Vždy po zadání vysoké známky došlo na slzy dojetí – v některých případech se mu těžko bránili také kladeči i pan rozhodčí. Ten také nakonec vyslovil velkou spokojenost s prací zkušených kladečů (Eva Truksová, Bohoušek Řezníček a Petr Kroupa) pod vedením m.s. Josefa Suskeho.

Karolína Kristová a NO Bára ze ZKO Louny před poslušnostDiváci, kterých se sešlo v sobotu odpoledne téměř dvě stovky, měli možnost vidět velmi pěkné výkony. Poslušnosti hodnotil pan František Beneš a nejvíce jej zaujala dvojice Kristýna Pilařová a BOM Queen Malidaj z Karlovarského kraje, jejichž téměř bezchybný výkon dle ZVV 2 ohodnotil 98 body. Pěkných 95 bodů získal v kat. ZVV 2 vedle Karolíny Kristové i Luboš Filous a jeho Dona. V kat. IPO 2 s 94 body nejlépe zabodovali Eliška Susková s NO Ginem z Třešňáku a loňská mistrině Dita Frydrychová s NO Falkou Klodo od Skály.

Stupně vítězů kat. ZVV 2 (1.K. Pilařová, Queen Malidaj, ZKO Aš 2. K. Kristová, NO Bára, ZKO Louny 3. J. Fiala, RTW Dasty, ZKO Benátky n. J.)Divácky nejatraktivnější disciplínu – obranu – tentokrát s pomocí figurantů Jakuba Berdycha a Jaroslava Vyhnala hodnotil pan Josef Havránek. Zatím co v sobotu přidělil několik vysokých bodových hodnocení, v neděli byl nucen již v první skupině čtyři soutěžící diskvalifikovat. Ve dvou případech pro nesplnění cviku vystavení – vyštěkání a dále pro neovladatelnost při pouštění. První případ postihl mj. i obhájkyni titulu z minulého roku Ditu Frydrychovou z Lysé nad Labem, která však dokázala, že umí nejen vyhrávat, ale vyrovná se i s neúspěchem. Trochu hůře nesla svou nulu na obraně jedenáctiletá Vanessa Meier ze Švýcarska. Také proto, že až do osudné chyby při poslední ovladatelnosti svého německého ovčáka Eyka byla jedním z adeptů na zlato. Nejlepší ohodnocení (95 b.) si z obrany odnesl Tomáš Kavan a NO Egor Helilein.

Stupně vítězů kat. IPO 2 (1. E. Susková, NO Gino z Třešňáku, ZKO Lukášov, 2. A. Čákorová, NO Brony Ardipa, ZKO LetňanyNa sobotní večer připravili pořadatelé spolu se štědrými sponzory večeři a společenský večer na libereckém Ještědu. Jak se posléze ukázalo, mládež by mnohem raději křepčila někde v intimnějším prostředí – zejména bez dozoru svých vedoucích. Přesto věřím, že si každý ze zúčastněných teenagerů i po mnoha letech při pohledu na libereckou dominantu vzpomene, kde že se konalo Mistrovství mládeže ČR 2006…

Na nedělním závěrečném vyhlášení vítězů zhodnotil hlavní rozhodčí pan Břetislav Ťujík nejen předvedené výkony závodníků a jejich svěřenců, ale poděkoval také vedoucím družstev a výcvikářům, kteří mají nemalou zásluhu na úrovni mládežnické sportovní kynologie, jež nemá v ostatních státech Evropy a zřejmě ani jinde na světě obdoby. Další poděkování patřilo týmu pořadatelů, kteří byli po celou dobu ochotni vyhovět všem přáním rozhodčích i závodníků.

Elena Susková, referent pro mládež LK

Výsledky:

Kategorie IPO 2 
1. Eliška Susková, NO Gino z Třešňáku , ZKO Lukášov, LK
    279 bodů  (S 95, P 94, O 90)     
2. Andrea Čákorová, NO Brony Ardipa, ZKO Letňany, PHA
    271 bodů (S 96, P 88, O 87)
3. Jakub Klečka, NO Dax z Oseckého kláštera, ZKO Světec, ÚK
    269 bodů (S 95, P 80, O 94)

Kategorie ZVV 2 
1. Kristýna Pilařová, BOM Queen Malidaj, ZKO Aš, KK
    288 bodů (S 98, P 98, O 92)
2. Karolína Kristová, NO Bára, ZKO Louny, ÚK
    280 bodů (S 98, P 95, O 87)
3. Jakub Fiala, RTW Dasty, ZKO Benátky nad Jizerou, SčK
    276 bodů (S 99, P 92, O 85)

Družstva:
1. Středočeský kraj (J. Fiala, L. Svitáková, P. Turková) – 810 bodů
2. Praha (A. Čákorová, V. Houšková, J. Konvičný) – 737 bodů
3. Liberecký kraj (E. Susková, M. Škvor, T. Novotná) – 693 bodů

Absolutní mistr mládeže ČR: 
Kristýna Pilařová, BOM Queen Malidaj, ZKO Aš, Karlovarský kraj

 

[Přeskočit navigaci]

Zasílání novinek

Krmivo Brit pes přítel člověka HST abrus

© Všechna práva vyhrazena Český kynologický svaz - sportovní kynologie

Tvorba webových stránek